Koronavirüs aşısını bulan Türk doktorlar Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin geliştirmkede olduğu aşıyla ilgili yeni bilgiler gelmeye devam ediyor. Pfizer ortaklığı ile seri üretimine geçilen ve anlaşmalı ülkelere dağıtımı başlayan koronavirüs aşısında Almanya’da BioNTech’in geliştirdiği koronavirüs aşısına onay çıkmasının ardından aşı merkezinde çalışacak görevliler ve aşıyı kullanacak gönüllüler aranmaya başlandı.
Almanya’da BioNTech’in geliştirdiği koronavirüs aşısına onay verilmesinden sonra gerçekleşecek aşılama aşaması için hazırlıklar başladı. Ancak Biontech aşısının kullanımıyla ilgili önceki gün yeniden ağır tablo nedeniyle yoğun kısıtlamalara giden Almanya’da aşıyı yapacak insan bulmakta sıkıntı yaşanıyor. Aranan kişiler ise öncelikle sağlık çalışanı kategorisinden.
Baden Württemberg’de hükümet, eyalette kurulan aşı merkezlerinde çalışacak gönüllüler arıyor. Eyaletteki 59 aşılama merkezi ve mobil aşı merkezlerinde mümkün olduğunca çok kişiye aşı vurulması planlanıyor. Hemşirelik personeli, tıbbi-teknik asistanlar, eczacılar, teknik asistanlar ve sağlık görevlileri gönüllü olmaya çağrıldı.
Aşı merkezinde görev alacaklara ödeme de yapılacak. Sağlık görevlilerinin yanı sıra idari görevler, hastalara refakat, kayıt ve dokümantasyon süreçleri için de personel aranıyor. Aşılama genellikle haftanın yedi günü, iki vardiya halinde, saat 07.00-21.00 arasında yapılacak. Merkezde çalışacak görevlilere ödenecek maaşların da ortalamanın üzerinde olduğu belirtiliyor.
Diğer yandan Kanada Halk Sağlığı Ajansı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşı takvimi kapsamında, isteyen herkesin, gelecek yıl Eylül ayına kadar aşılanacağını açıkladı. Kanada Halk Sağlığı Ajansından CBC’ye yapılan açıklamada, aşılama çalışmaları ve yeni aşı sevkiyatlarının devam ettiği belirtilerek, “Mevcut verilere dayanarak, 2021 yılının 3. çeyreğinin sonunda, Kanada, her Kanadalıya aşı sunabilmek için yeterli sayıda doza sahip projeler gerçekleştiriyor.” denildi. Açıklamada, “Dozların teslimi için zaman çizelgeleri; aşı firmalarının üretimi, klinik deney zaman çizelgeleri, bu deneylerin sonuçları ve müteakip yasal başvurulara bağlı olarak değişiyor. Tüm bu unsurları akılda tutarak, 2021’de tüm Kanadalılar için yeterli aşı sağlama hedefimize ulaşabileceğiz.” ifadeleri kullanıldı.
CBC’nin haberine göre Kanada, yedi farklı ilaç şirketi tarafından geliştirilen ya da çalışmaları devam eden aşılardan şu ana kadar 418 milyon doz satın almak için anlaşma imzaladı. Kanada bu kapsamda, Pfizer-BioNTech’ten 76 milyon doz aşı alacak. Pfizer Kanada’ya, 2021’de en az 20 milyon doz aşı teslim edecek. Kanada, Pfizer-BioNTech tarafından geliştirilen aşının ilk sevkiyatını pazartesi günü almıştı. Aşının 30 bin dozluk ilk partisi, ön saflarda görev yapan sağlık çalışanları ile yaşlı bakım merkezlerinde kalanlar için kullanılıyor.
Kaynak: SABAH
E-posta hesabınız yayımlanmayacak.
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
2019 Tüm Telif Hakları Saklıdır, Kaynak Göstermeden Yayınlamak Yasaktır. Sağlık Güncel Haber