Koronavirüs salgını yayılmaya başladığından beri gerek Covid-19 testi gerekse normal hastalıklar için birçok kişi bulaş riski nedeniyle hastanelere gitmekten çekiniyor. Peki hastane ortamında koronavirüse yakalanma riski ne kadar yüksek? Bulaş riskinin en fazla olduğu yerler nereler? Fransız Bilim insanları araştırdı.
Fransız bilim insanları tarafından yapılan ve 8 ülkeyi kapsayan yeni bir araştırmaya göre, birçok hastanenin havası yüksek miktarlarda yeni tip koronavirüs (Covid-19) içeriyor. Çalışma, Covid-19 hastalarının bulunduğu tüm yoğun bakım ünitelerinin dörtte birinin koronavirüsün genetik materyali ile enfekte olduğunu buldu. Bununla birlikte, tuvalet ve banyolardan alınan numunelerin yüzde 20’sinden fazlasnda, koridorlardan alınan numunelerin ise yarısından fazlasında koronavirüs tespit edildi.
Araştırmacılar, bulgularının ön saflardaki sağlık çalışanlarının kişisel koruyucu ekipman giymelerine rağmen Covid-19’a nasıl yakalndıklarını açıklayabileceğini söylüyor.Ntv.com.tr’de Fransa’da yer alan Nantes Üniversitesi Merkez Hastanesi’nden bilim insanları, ABD, İngiltere, İtalya, Çin, Hong Kong, Singapur, Güney Kore ve İran dahil sekiz ülkeyi kapsayan 24 çalışmanın verilerini analiz etti. Covid-19’un hastane ortamındaki havada bulaş oranlarının değerlendirildiği çalışma JAMA Open Network’te yayımlandı.
Araştırma kapsamında, hastanelerde yer alan yoğun bakım ünitelerinin yanı sıra, hasta odaları, ameliyathaneler, hemşire odaları, koridorlar, ana girişler, tuvaletler ve banyoların havasından alınan numuneler incelendi.
Yoğun bakım ünitelerinde risk diğer hasta odalarından iki kat daha fazla sonuçlarda alınan 893 örnekten yüzde 17,4’ünün coronavirüsün viral RNA’sı veya genetik materyali için pozitif olduğu görüldü. Yoğun bakım ünitelerinden alınan hava numuneleri ise, diğer hasta odalarından alınan yüzde 10,7’ye kıyasla yüzde 25,2 ile corona virüs için iki kat daha fazla pozitif sonuç verdi.
Yoğun bakım odaları dışında, enfekte olan hava örneklerinin en yüksek yüzdesi tuvaletlerden ve koridorlardan geldi. Tuvalet ve / veya banyolardan alınan örneklerin beşte birinden fazlası, yani yüzde 23,8’inin corona virüs taşıdığı görüldü. Araştırmacılar, bu durumun büyük olasılıkla hastane banyolarının küçük olması ve dışkı örneklerinde bulunan virüsün genetik materyaline ek olarak yetersiz havalandırılmadan kaynaklandığını söyledi.
Çalışmanın yazarları, “Tuvalet sifonu, küçük ve havalandırmasız tuvaletlerde veya banyolarda RNA’nın aerosol haline gelmesine yol açabilir” ifadelerini kullandı.
Kaynak: CNN Türk
E-posta hesabınız yayımlanmayacak.
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
2019 Tüm Telif Hakları Saklıdır, Kaynak Göstermeden Yayınlamak Yasaktır. Sağlık Güncel Haber