DERİMİZ NEDEN VE NASIL YAŞLANIR?
Neden?
Yaşlanma sürecinde insan DNA’sında zaman içinde oluşan bozuklukları tamir kapasitesinde azalma görülür bu da bazı mutasyonlara yol açar. Bunların dışında yaşla beraber görülen hormon değişiklikleri, derinin kanlanmasında azalma, yapı ve fonksiyonlarındaki değişiklikler yaşlanmayı başlatan faktörler arasındadır.
Nasıl?
Deri yaşlanması birçok morfolojik ve fonksiyonel değişikliklerle karakterizedir. Elli yaşından sonra deride kollajen değişiklikleri başlar sonra bu bozulmuş yapıdaki kolllllajen üst katmanda parçalanıp atılır. Deri yaşlanması kendinden ya da çevresel faktörlerin etkisiyle yani içsel ve dışsal olarak yaşlanır. İçsel yaşlanma derinin fizyolojik yaşlanmasına bağlı olup her bireyde görülmekte ve genetik değişiklikler hücresel metabolizma değişiklikleri, hormon seviyelerindeki değişiklikler gibi faktörlerle oluşur. Dışsal yaşlanma ise UV ışınları ve iyonizan radyasyon, sigara dumanı, kimyasallar, çevresel kirlilik ve yaşam stili gibi faktörlere bağlı gelişen deri değişiklikleridir.
Yaşlanan deride görülen değişiklikler
Deride incelme, hücre yenilenme süresinde uzama, hücre ve DNA tamir kapasitesinde azalma, yağ yapımında azalma ve derinin kuruması, kollajen ve elastik liflerde azalma, terlemede azalma, kıl ve tırnak uzamasında yavaşlama ve D vitamini yapımında azalma şeklinde özetlenebilir.
Kıl üretiminde azalma ve androjen etkisi
Bu değişiklikler sonucu derinin koruyucu fonksiyonu bozulur, dış faktörlere karşı daha hassas olur.
Doç. Dr. Selda Pelin Kartal
Kaynak: http://drpelinkartal.com/sayfa/derimiz-neden-ve-nasil-yaslanir
E-posta hesabınız yayımlanmayacak.
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
2019 Tüm Telif Hakları Saklıdır, Kaynak Göstermeden Yayınlamak Yasaktır. Sağlık Güncel Haber